Wat is er mis met de Strelitzia van Caroline?


Bruine vlekken op de prachtig groene bladeren van de Strelitzia? Plantenfluisteraar Melissa weet waarom.

Het groene hart van Caroline

Caroline uit Mechelen kan geen tuincentrum binnenlopen zonder met de armen vol planten buiten te komen. Alleen al in de keuken staan 13 planten, vooral orchideeën. Maar die verse aanvoer is nodig, want soms gaat het mis. “Dan klop ik bij mijn vriendin aan voor advies. Zij vertelde me over de Plantenfluisteraar en voilà, hier is mijn groene patiënt.”


“Waarom krijgt mijn Strelitzia vlekken en scheurtjes?”

Caroline: “Mijn Strelitzia doet het niet zo goed. De bladeren krijgen bruine vlekken en hier en daar scheuren ze zelfs. Ik heb geen idee wat ik verkeerd doe.”

De tips voor Caroline

Plantenfluisteraar Melissa: “Hallo Caroline! Die bruine vlekken kunnen twee oorzaken hebben: ofwel geef je te veel of te weinig water, ofwel is het zonnebrand. Je Strelitzia mag wel rechtstreeks in de zon staan, maar je kan dit beter rustig opbouwen en je plant geleidelijk laten wennen. De scheurtjes en bruine randen zijn dan weer wél normaal en zie je ook bij exemplaren die het uitstekend doen in hun natuurlijke habitat in Afrika.”


  • Geef 1 à 2 x per week water. Laat goed uitlekken.

  • Verstuif water over de bladeren.

Hou je Strelitzia uit de windPlant in nood? Mail de Plantenfluisteraar

Heb jij ook een kamerplant in nood? Maak met je smartphone een filmpje van 15 à 30 seconden waarin je jezelf voorstelt en toont wat het probleem is met je kamerpatiënt. Stuur je filmpje naar redactie@aveve.be. Misschien krijg jij wel persoonlijk advies van Melissa, én de juiste producten erbij.

 Dit is Melissa, de plantenspecialist bij Aveve. Ze noemt zichzelf een echte plant-addict en da’s niet gelogen. Geef haar een stekje en het groeit als kool! Deze veggie mama van twee kweekt in haar ecologische moestuin ook zélf kool, sla, tomaten… maar laat het klaarmaken met plezier aan haar man over.


Zo verzorg je je Strelitzia


Wil jij ook zo’n snelle groeier in huis? Groot gelijk. Maar waar staat je Strelitzia het liefst? Wanneer geef je best extra meststof? We zetten alle verzorgingstips voor je op een rij.Zo start je je urban jungle


We <3 de urban jungle-trend! Maar hoe begin je eraan? Welke tropenjongens moet je hebben voor een instant jungle-gevoel? Plantenfluisteraar Melissa toont je de weg door de brousse.